Loopgroep Gieten doet mee aan Bevrijdingsestafette Wageningen – Aa en Hunze

Acht hardlopers van de Loopgroep Gieten doen op 5 mei mee aan de bevrijdingsestafette van Wageningen naar Aa en Hunze. De lopers brengen in de estafette het bevrijdingsvuur naar Aa en Hunze, waar het vuur over vier herdenkingsplaatsen in de gemeente wordt verspreid.

Op 5 mei 1945 werd in Wageningen de capitulatie getekend die een einde maakte aan de Tweede Wereldoorlog in Nederland. Daarom wordt op Bevrijdingsdag het bevrijdingsvuur vanuit Wageningen over Nederland verspreid door hardlopers. Om 00.00 uur geeft Arno Brok, commissaris van de Koning in Friesland, het startsein van de estafette bij hotel De Wereld.

Route
De route voor de lopers uit Aa en Hunze gaat via Ede, Apeldoorn, Zwolle en Meppel naar voormalig kamp Westerbork in Hooghalen. Hier wordt stilgestaan bij de bevrijding. Onder begeleiding van de fietsers van Tour Fiets Club Gieten vervolgen de lopers daarna hun weg om het bevrijdingsvuur te verspreiden in Aa en Hunze. De officiële afsluiting van de estafette is om 19.00 uur bij de Rabobank in Gieten.

Meedoen
Hardlopers die de laatste twintig kilometer willen meelopen, kunnen zich bij kamp Westerbork bij de groep voegen. Het is ook mogelijk om de laatste vier kilometer mee te lopen vanaf Eexterhalte en basisschoolkinderen kunnen aansluiten bij Profile Gieten. De verwachte aankomsttijd is om 19.00 uur bij de Rabobank in Gieten. Hier zal wethouder Bas Luinge de lopers verwelkomen. Muziekvereniging Togido geeft daarna een bevrijdingsconcert.

Clinics
Om basisschoolkinderen uit Gieten de mogelijkheid te geven mee te doen aan deze bevrijdingsloop, kunnen ze meedoen met verschillende hardloopclinics. Deze clinics worden tijdens de gymlessen van de basisscholen verzorgd door de Loopgroep Gieten in de weken voor de meivakantie.

Tijden op een rij
00.00 uur vertrek uit Wageningen
17.15 uur aankomst kamp Westerbork
17.30 uur vertrek vanaf kamp Westerbork
18.30 uur aankomst Eexterhalte
18.40 uur aankomst Profile Gieten
19.00 uur aankomst Rabobank